Dick Dubbink geslaagd voor looptrainersexamen BLT3

Dick Dubbink

“Lopers helpen zichzelf te verbeteren is geweldig!”

Vroomshoper Dick Dubbink (63) slaagde vorige week voor het trainersexamen BLT3. Naast Jacqueline Davenschot en Yvonne Hoekman heeft Loopgroep De Zandstuve hiermee een derde gediplomeerde looptrainer. Dat was ook wel een beetje noodzaak, want de loopgroep wordt groter en groter. Vanaf nu mag Dick officieel ook voor de groep staan. Maar in de praktijk deed hij dat natuurlijk al regelmatig.

Menig LGZ-lid kent het unieke stemgeluid van Dick Dubbink al van de looptrainingen op woensdagavond. In de aanloop naar zijn trainersexamen moest Dick ook ervaring opdoen tijdens echte trainingen. “Het is handig als je een duidelijke stem hebt”, glimlacht Dubbink. “Dan hou je iedereen bij de les, ook de kwekkende dames en heren, en dat is natuurlijk ook de bedoeling. Ik ben superblij dat ik het examen heb gehaald en dat ik nu in de praktijk kan gaan brengen wat ik heb geleerd.”

Pensioen
De belangstelling van Dick voor de cursus werd onder meer gewekt door looptrainer Jacqueline. “We hebben nu eenmaal weinig trainers en de loopgroep groeide explosief”, weet Dick. “Jacqueline vroeg of het niet iets voor mij zou zijn. Ik heb er niet eens zo lang over na hoeven denken. Ik ben niet de jongste meer en mijn pensioen komt dichterbij. Het is mooi om straks een hoop tijd te kunnen steken in het helpen van lopers om zichzelf te verbeteren. Dat is toch geweldig?”

Aandacht
De groepen met lopers zijn bij Loopgroep De Zandstuve soms best flink, weet ook Dick. “Juist dan is het belangrijk om tóch iedereen de juiste aandacht te geven. Het is niet makkelijk, maar met de juiste instelling en de juiste tools kun je dat óók in grote groepen voor elkaar krijgen. Deze cursus geeft je hiervoor goede handvatten. Er zat een hoop theorie bij die nogal saai was, maar als je daar doorheen bent begint het echt leuk te worden.”

Gefundeerd
Dick weet inmiddels dat die theoretische basis essentieel is voor zijn overtuigingskracht. “Ze kunnen je nog zo aardig vinden of je stem nog zo duidelijk. Als je niet weet waar je het over hebt, dan prikken ze daar zo doorheen. En terecht. Ik wil mensen goede en gefundeerde tips kunnen geven om zichzelf beter te maken. Het is geweldig om lopers te mogen begeleiden in dat proces en ze inspireren om steeds een stapje verder te gaan.”

Kicken
Wat Dick het mooiste vindt als looptrainer? De Bosweg-bewoner twijfelt geen moment. “Dat lopers zich met jouw tips verbeteren, qua conditie, qua looptechniek en qua tijden, dat is magistraal. Supergaaf is het werken met beginnende lopers, zoals bij de loopclinic. Beginners die zich eerst niet kunnen voorstellen dat ze na zeven weken vijf kilometer kunnen hardlopen en het dan tóch voor elkaar krijgen, dat is écht kicken.”

Feedback
Dick is al jaren lid van LGZ, maar is er nu dus officieel óók looptrainer. “De gezelligheid bij de loopgroep vind ik belangrijk, maar we werken ook bloedserieus aan looptechniek en conditie. Inmiddels kan ik van een afstand aan de manier van lopen al zien wie het is, maar ook wat die persoon kan verbeteren aan zijn loophouding en -techniek. Het geeft me veel voldoening om positieve feedback te krijgen van lopers. Het is fijn om te ervaren dat mensen iets aan je hebben en het waarderen dat je ze traint en tips geeft. Ik kijk alweer uit naar de eerstvolgende training